Delikatne ciasto i prosty farsz. Szybko robię z nich najlepsze, domowe rogaliki
Uwielbiam słodkości, a szczególnie te domowej roboty. Choć wymagają trochę pracy, żadne inne się z nimi nie równają. Ja i moja rodzina wolimy je nawet od tych z najlepszej cukierni. Mają też tę zaletę, że kosztują o wiele mniej. Te rogaliki z delikatnego ciasta zrobicie naprawdę szybko i będziecie do nich wracać.
Jak zrobić ciasto na rogaliki?
Te proste, słodkie rogaliki robię z wyjątkowego ciasta. Jest kruche i delikatne, bo oprócz masła zawiera też spory dodatek twarogu. Jest to tzw. ciasto półfrancuskie, które po upieczeniu odznacza się lekkim listkowaniem, podobnym nieco do ciasta francuskiego. Robi się je jednak o wiele łatwiej i szybciej. Podobne rogaliki możecie też zrobić z tradycyjnego ciasta kruchego albo francuskiego, jednak to z twarogiem jest moim zdaniem warte uwagi.
Jak przygotować szybkie rogaliki z prostym farszem?
Gdy mam już przygotowane ciasto, które chłodzi się w lodówce, zajmuję się farszem. Robię go z produktów, które o tej porze roku są na topie. To suszone śliwki i orzechy włoskie. Śliwki krótko namaczam, by zrobiły się miękkie, a po rozdrobnieniu łączę je z posiekanymi orzechami. Składniki te mieszam też z miodem i cynamonem, dzięki czemu powstaje słodkie, ale bardzo wartościowe nadzienie. Kładę go po trochu na trójkąty ciasta, zwijam i formuję nieduże rogaliki. Po upieczeniu smakują wspaniale.
Przepis: Rogaliki nadziewane bakaliami
Delikatne rogaliki ze słodkim, zimowym farszem
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 36
- Liczba kalorii
- 130 w każdej porcji
Składniki
- 250 g półtłustego, zwartego twarogu
- 250 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 150 g suszonych śliwek
- 70–80 g posiekanych orzechów (włoskie, laskowe lub mieszane)
- 1–2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól i kawałki schłodzonego masła. Składniki posiekaj nożem, dodaj twaróg i jajko, wymieszaj, szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię, włóż na pół godziny do lodówki.
- Przygotowanie farszuŚliwki posiekaj drobniej. Jeśli są twarde – zalej na 10–15 min gorącą wodą lub rumem, potem odciśnij. Dodaj posiekane orzechy, miód i cynamon. Wymieszaj – masa powinna być gęsta i lepka.
- FormowanieCiasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na okrągły placek, przy pomocy dużego talerza wykrój z niego duży krążek. Pokrój go w trójkąty. Na szerszym brzegu każdego trójkąta połóż łyżeczkę nadzienia. Zwijaj ciasto ku wąskiemu końcowi, formując rogalik.
- PieczenieRogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 15-20 minut w 200 st. C, aż będą złote i rumiane. Po przestygnięciu oprósz je cukrem pudrem.
Czym jeszcze można nadziać słodkie rogaliki?
Zamiast śliwek i orzechów, na nadzienie możecie przeznaczyć też inne suszone owoce i dostępne orzechy. Rogaliki doskonale też będą smakować po nadzianiu marmoladą, dżemem, konfiturą albo kremem czekoladowym. Nieco mniej słodka wersja powstanie, gdy napełnicie je twarogiem albo świeżymi owocami, np. kawałkami jabłek.